11 november 2020
Getekende versie van het PRPP-model gereed
Het theoretisch kader in beeld gebracht
In het COPIED onderzoek halen we cognitieve obstakels en omwegen op bij mensen met parkinson en hun naasten. Deze obstakels en omwegen leggen we vervolgens naast een theoretisch model voor informatieverwerking tijdens dagelijkse activiteiten, het PRPP-model. In ons onderzoeksvoorstel schrijven we hierover:
Wij willen de verzamelde cognitieve obstakels en omwegen categoriseren met behulp van het gevalideerde PRPP-model (Perceive (waarnemen), Recall (herinneren), Plan (plannen) & Perform (uitvoeren).
Onderzoeksvoorstel COPIED
Het PRPP-model bevat 35 toegepaste cognitieve strategieën die mensen inzetten om dagelijkse handelingen goed uit te voeren. De 35 zijn onderverdeeld in vier kwadranten: WAARNEMEN (Perceive), HERINNEREN (Recall), PLANNEN (Plan) en UITVOEREN (Perform). Het PRPP-assessment is een observatie-instrument dat bij het model hoort. Dit assessment meet betrouwbaar hoe goed iemand een dagelijkse activiteit uitvoert en welke cognitieve strategieën iemand daarbij inzet. De waarde van dit assessment is ook voor parkinson vastgesteld (Van Keulen-Rouweler, 2017).
Om tijdens het COPIED-onderzoek met dit model te kunnen werken heeft Marina Noordegraaf in nauw overleg met Edwin Barentsen en de PRPP-experts Remco Klopper, Marieke Lindenschot, Esther Steultjens en Ingrid Sturkenboom tekeningen gemaakt voor elk van de 35 strategieën. In meerdere iteraties is op deze manier ‘betekenis’ gegeven aan het PRPP-model.
Screenshot van het Trello board waarin de illustraties werden aangepast tot ze voor de PRPP-experts klopten.
Je kunt het eindresultaat op twee manieren bekijken:
- Door de poster te openen;
- Door de speciaal voor het onderzoek ingerichte PRPP-pagina te bezoeken.
Dit is een belangrijke stap in het onderzoek. Hoe beter we straks kunnen duiden waar in de informatieverwerking het precies hapert, hoe makkelijker het wordt ervaren cognitieve obstakels aan passende omwegen te koppelen.
Marina