Update 17: Assepoester

21 mei 2021

De zoektocht naar passende metaforen 
Update 17: Assepoester 

Als ik aan dierbaren probeer uit te leggen hoe het voelt om ’tegen de vertraging in’ te leven, dan komt op een gegeven moment de zin: “Dat heb ik ook” of  “Dat heeft iedereen wel”.  

Ik denk dan alleen maar: “Ik moet op zoek naar een betere metafoor. Ik heb nu niet echt duidelijk kunnen maken wat parkinson is en hoe het van binnen voelt”. 

Tijdens het WPC Virtual – een online congres van de World Parkinson Coalition – stuit ik op een nieuwe metafoor. In een presentatie over creatieve aanpassing vergelijkt Heather (Kathleen Kiddo) Kennedy het hebben van parkinson op een bepaald moment met het zijn van Assepoester. Ze zegt: 

The tick-tack-boom of watching our timeline get smaller in terms of our capacitities and our capabilities... This is what I call a Cinderalla effect. I know my medications only have about an hour or two to work. I'd better get everything done before midnight or I am going to turn into the proverbial pumpkin.

We kunnen de tijd tijdelijk buigen maar er komt onvermijdelijk een moment waarop de koets weer in een pompoen verandert  …  

Creatieve aanpassing: Je tent opzetten in het land van onzekerheid

De vraag die oppopt is natuurlijk waar het beter is. In het land met koetsen of in het land met pompoenen die in bepaalde omstandigheden in koetsen kunnen veranderen! Nou heb ik persoonlijk geen keus, maar de tweede optie klinkt heel aantrekkelijk .. althans … totdat ik bedenk dat ik dan slechts een kant van de medaille belicht. 

Heather is trouwens ook heel goed in het belichten van die andere kant van de medaille  waar ze op indringende wijze laat zien hoe het voelt om het tempo niet bij te kunnen houden.  

I feel a mountain at my gate. I can't keep up. I keep slipping.

Welke kanten de medaille ook heeft, het is een feit dat een mens met parkinson op zoek moet naar ruimte binnen nieuwe grenzen. Heather stelt dat bij parkinson het enige zekere het onzekere is en dat we deze plaats kunnen claimen. 

We are not in charge, isn't that great. There is something really liberating about this disease, as merciless as it can be
... 
Stop, enjoy the detour. I'd rather have you arrive a day late than to miss that joyful expedition going the wrong way.

Een prachtige metafoor en een wijs advies rijker, verlaat ik deze blog.
Met dank aan Heather, iemand die het weten kan. 

Marina

Update 17: Assepoester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven