Update 29: De dataset

4 april 2022

Update 29: De dataset en het kruimelspoor

Trots. Zo trots. Bijna nog trotser dan op het verschijnen van het boek, ben ik op de publicatie van de onderliggende dataset.

    Op 4 april publiceerde DANS – een bewaarplaats voor onderzoeksdata – de data die ten grondslag liggen aan het boek vol ‘Ommetjes door het parkinsonbrein’. 

    Daarmee blijf ik trouw aan belangrijke waarden van de wetenschap:

    • Transparantie
      Zorg dat wat je doet navolgbaar is;
    • Herbruikbaarheid
      Zorg dat anderen kunnen voortbouwen op wat je gedaan hebt. Dat heeft ook te maken met respect naar onderzoeksdeelnemers toe.  De data die onderzoeksdeelnemers leveren, bevatten veelal veel meer informatie dan de informatie die gebruikt wordt. Als je de data deelt, maak je de kans groter dat er
      ook wordt uitgehaald wat er in zit.  Dat de dingen niet twee keer gedaan worden.   
     

    Loosely coupled publishing formats

    Verder heb ik al de blogposts op deze COPIED website ‘gearchiveerd’ voor het nageslacht via ResearchEquals. De hele reis, vanaf het subsidievoorstel tot aan het verschijnen van het boek, staat hier te kijk.  ResearchEquals is een poging om stap voor stap publiceren van onderzoeksresultaten te faciliteren via zogeheten onderzoeksmodules. Niet wachten tot iets helemaal af is, maar tijdig delen in kleinere units. Zodat je onderweg kan worden bijgestuurd. Zodat je ook de weg terug kan vinden van resultaat naar idee, als een soort broodkruimelspoor/spoor van steentjes zoas die Hans en Grietje die achterlieten. Dat is het idee.  

    Ik geloof erin. En ik kan het me veroorloven erin te geloven. En een platform te ondersteunen dat helemaal niet beroemd noch bekend is. Ik heb namelijk geen promotor die me vertelt dat ik x artikelen in een toptijdschrift moet publiceren omdat ik anders niet promoveer. Ik hoef me enkel aan mijn eigen waarden te houden.  Hoe mooi is dat!

    Ik vind het prachtig. 

    Ik ben trots. 

    Marina 

     

    Bronnen

    • Noordegraaf, drs. M.A. (Radboud University); Sturkenboom, dr. I.H.W.M. (Radboud University); van Omme-van Laarhoven, MSW J. (): COPIED studieDANS. https://doi.org/10.17026/dans-zrn-a92u 
    • Noordegraaf (2022). Research Equals. Onderzoeksreis COPIED studie https://doi.org/10.53962/mxqe-7jg3
    • Marina Noordegraaf (2022). Ommetjes door het Parkinsonbrein. Een boek vol tips van lotgenoten om denkobstakels te herkennen, bespreken en omzeilen. ISBN 9789090358499.
    Update 29: De dataset

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Schuiven naar boven